Ezek is érdekelhetnek

Ételcsíp

Tartalom

  Miért van ez?

  endometrium rák ncbi

  A csípős ízeknek a hazai gasztronómiában is fontos szerepük van, hiszen az erőspaprika a halászlevet, a gulyást ételcsíp számos tradicionális ételünket ízletesebbé teheti. Aki viszont már evett igazán erős ételt, az tudhatja, hogy annak nemcsak az elfogyasztását szenvedi meg az ember, hanem a gyomrát is égeti, sőt a vécén ülve is érezhetjük a hatását.

  Hogy miért van ez, annak ételcsíp Index cikke járt utána.

  nem mérgező drogféreg

  Ezért ég a gyomrunk a csípős ételtől A csípős paprika, illetve az abból készült ételek a növényben lévő kapszaicin miatt erősek. Ez a vegyület a szánkban található TRPV1-es receptorokhoz kötődik, és olyan folyamatokat indít be a szervezetünkben, amit az égéskor is szokott.

  papilloma vírus melldaganat

  Ezért is érezzük csípősnek és forrónak a kapszaicines ételt, illetve a szervezet is emiatt indítja be az izzadást, könnyezést és az orr váladékozását. Ilyen TRPV1 receptorok viszont nem csupán a szánkban vannak, de a bélrendszerünkben és az ánuszon is.

  a felső vastagbél méregtelenítése

  Ráadásul a kapszaicin csupán kis része bomlik le a májban, a többi a széklettel együtt távozik a testből. Ezért is okozhat már kisebb mennyiségben is hasi görcsöket, így akinek emésztési gondjai vannak, érdemes kerülnie a csípős élelmiszereket. Ráadásul a szervezet vízzel próbálná "eloltani" a forrónak ételcsíp anyagot ételcsíp bélrendszerben, ami miatt az elfogyasztott étel hasmenést is kiválthat az érzékenyebbeknél.

  tűk és férgek kezelése

  A végbélnyíláson áthaladó kapszaicin pedig ismét csípős, kellemetlen érzést idéz elő. Szerencsére a szervezetünket is hozzá lehet szoktatni a csípős ízekhez, ha ugyanis sokszor eszünk valamilyen erős ételcsíp, és semmilyen károsodást nem szenvedünk el miatta, úgy a testünk is úgy érzékeli, hogy az étel nem jelent veszélyt és ételcsíp indítja el a fent is taglalt folyamatokat.

  Papilloma a szájban tünetek